Tervislik eluviis hoiab immuunsüsteemi korras

Kui tahad, et sul oleks suurepärane tervis, siis peaks immuunsuse tugevdamine muutuma sinu peamiseks ülesandeks. Et tugevdada oma kaitsevõimet, on tarvis piisavalt liikuda ja magada ning varustada oma organismi vajalike aintega. Tasakaalustatud toitumine ja tervislik eluviis hoiavad immuunsüüsteemi korras. Oluline on pöörata tähelepanu sellele, mida ja kui palju me sööme ning kust on tooraine pärit.


Meie immunsussüsteemi aitab tugevdada täisväärtuslik toit - see on kindel. Paljudel aga tekib küsimus, mis see täisväärtuslik toit siis endast kujutab või mis oleks need esmased, kõige lihtsamad nõuanded, mida toitumisel jälgida. Jagan lugejatega mõningaid nippe, mida ise kasutan ning mis on kõige levinumad soovitused toidumenüü korrigeerimiseks.


  1. Tunne huvi toote koostise vastu
Tootekirjeldus pakendil annab hea vihje, mille järgi toidu väärtust hinnata. Täisväärtuslik toit on kindlasti puhas, värske ning võimalikult vähe eeltöödeldud.
  • Uuri järgi, kas seal on kasutatud:
  1. kahjulikke säilitusaineid näiteks: E200, E202, E210–219, E220, E239, E249–252, E280
  2. ohtlikke värvaineid: E102, E104, E110, E120, E122–124, E127–129, E131–133, E142, E150
  3. magusained ja suhkruasendajad: E420, E421, E951, E952, E954, E965
  4. lõhna- ja maitsetugevdajad: E510, E620–625
  5. antioksüdante: E310–312, E320, E321?
Kui toode sisaldab eelnimetatut, siis tuleks kindlasti see oma ostukorvist välja jätta. Need on kõige ohtlikumad E-ained, mis võivad põhjustada hüperaktiivsust, astmat, peavalu, võivad olla kantserogeensed jpm. Tänapäeval on väga lihtne ju nutiseadmes hoida üht sellist kahjulike E-ainete nimekirja, mille alusel tooteid kontrollida.



2. Kas valitud toiduaine on mahetoodang?

Teine oluline küsimus, mille kohta saad infot leida oma nutitelefonist on toote valmistaja. Uuri, kus ja kuidas toimub kauba tootmine, kasvatamine, pakendamine. Kindlasti eelista kodumaist ja mahetoodangut, sest selle töötlemisel ei kasutata sünteetilisi lõhna- ja maitseaineid.

Õnneks tänapäeval  on pakenditel kergesti leitav kvaliteedimärgistus, mis aitab kaupa selekteerida. Enamustesse poodidesse on lisatud eraldi mahetoodete  väljapanek, kust leiad kindlasti mahesertifikaatidega toiduained, millel on tagatud kauba puhtus ja tervislikkus.

Võimalusel tasub ka muidugi head paremat osta otse talunikult ning turult. Mida lähemalt on pärit toit, seda vähem ressurssi kulub nende transportimisele ja säilitamisele. Mida vähem pakendatud toite kulub, seda vähem kasutad keskkonnaressursse, mis on kulunud tootmiseks ja kulub nende hävitamiseks.
EL mahetoote logo
Eestis kasvatatud tooraine märk















3. Liha ja kartul ei pea olema igapäevaselt taldrikul
Liha grupist tasuks eelistada hoopiski linnuliha ja kala. Näiteks kala valgud on hea aminohappelise koostisega ja kalades leidub rohkesti polüküllastumata, eriti just oomega-3-rasvhappeid ning D-vitamiini. Küll aga, tuleks vältida töödeldud kalatooteid (konservid, soolatud ja suitsukala), sest need võivad sisaldada liiga palju soola. Linnulihas on samuti organismile soodne aminohapete vahekord ja piisavalt asendamatuid aminohappeid, palju B-grupi vitamiine, kaaliumi, fosforit ja hästi omastuvat rauda.
Kartulile peaks juurde lisama ka teisi juur-, kaun- ja köögivilju, mis täiustavad meie dieeti mineraalidega, vitamiinidega.  Valmistusviisidest eelistage pigem hautamist kui praadimist. Kui vähegi leidub sinus rohenäpu - geeni, siis miks mitte ise kasvatada aias või rõdukastis köögivilju ja maitsetaimi.  

Muuda oma söögikord värviliseks tarbides rohkem näiteks porgandit, paprikat, suvikõrvitsat, brokolit, herneid ja muid maitsvaid ja värskeid vilju.
Vahepaladeks ampsa mõni puuvili või peotäis pähkleid. Pole tarvis tarbida liigset suhkrut müslibatoonide, hommikusöögihelveste, küpsiste ja muude magusate toodete näol, mis võivad paista kui kiired ja lihtsad vahepalad. Mida erivärvilisemaid köögi- ja puuvilju sööd, seda erinevamaid fütotoitaineid neist saad. Fütotoitained (nt lükopeen või resveratrool) aitavad meil immuunsust tugevdada ning haigusi ennetada. Ennetav toime algab aga vähemalt 500 grammist ehk viiest peotäiest puu- ja köögiviljadest päevas.


4. Proovi mõelda, kas Sul oleks võimalik vähendada oma toitumisharjumustes soola, suhkru, valge jahu kogust ning kas täisteratooted sobiksid asendama teraviljatooteid. Soola kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib osadel inimestel tõsta vererõhku ja suurendada seeläbi südamehaiguste riski. Liiga palju suhkrut aga võib põhjustada rasvumist, 2. tüübi diabeeti või südame-veresoonkonnahaigusi.  Täisteratooted aga hoopiski soodustavad seedimist, tasakaalustavad veresuhkrut ja reguleerivad ka vere kolesteroolitaset.

Tervisliku toitumise üks põhimõtteid on kindlasti mõõdukus. Tarbige kõike mõistlikult ning kaalutletult. Pole tarvis keelata endale igaveseks šokolaad, kartulikrõps või sai. Lihtsalt igapäevaselt on soovitav leida neile tervislikumad alternatiivid, et siis aegajalt end premeerida natukese patustamisega. Mahekaup, mille tootmisel pole kasutatud näiteks antibiootikume või mis ei sisalda sünteetiliste taimekaitsevahendite jääkaineid, on sinu organismile paremini omastatavad, annavad rohkem kasulikke vitamiine ning aitavad immuunsust tugevdada.

Otsi infot ja retsepte:



Autor: Keiti- Katriin Käige












Comments