Looduslikud antibiootikumid

Eelnevatest postitustest on kõigile selgeks saanud, et antibiootikumid on olulised tarbida kui Sul on organismis bakteri poolt tekitatud infektsioon, näiteks bronhiit või kopsupõletik. Ohtliku infektsiooni raviks ei ole samaväärseid alternatiivseid meetodeid, seda kinnitas meile ka infektsioonikontrolli arst Pille Märtin. Küll aga ei pea antibiootikumide järele tõttama kohe esimesel päeval, vaid alustada võib sümptomaatilise raviga ning on soovituslik toetada organismi looduslike antibiootikumidega - just samamoodi nagu tegutsetakse külmetushaiguste puhul. Haiguse kulgu tuleb tähelepanelikult jälgida ning pidevalt konsulteerida arstiga, et vajadusel alustada antibiootikumiravi õigel momendil.



Mis on need organismi toetavad looduslikud ravimid, mida haigestumise korral kasutada?
  1. Küüslauk
Küüslauk on üks tugevamaid looduslikke antibiootikume, mis sisaldab ka seene- ja viirusevastaseid aineid. Uuringud on näidanud, et küüslaugus olev väävliühend (tuntud kui allitsiin) toimib loodusliku antibiootikumina nakkuste ja mikroobide suhtes. Allitsiin ei tapa ainult mikroobe, vaid pärsib organismis ka nende arengut.
KASUTAMINE: Külmetuse esimeste märkide saabudes närida päeva jooksul neli küünt toorest küüslauku. Kui teate, et olete tundlikum, siis lisage küüslauk küpsetavatesse toitudesse. Tarbides küüslauku koos toiduga, väldite seedetrakti ärritust.


2.  Mesi
Mesi koosneb samuti antimikroobsetest, põletikuvastastest ja antiseptilistest ainetest. Meel on võime võidelda infektsioonide vastu mitmel tasandil. Mesilased toodavad defensiini nimelist - valku (proteiini),  mis kaitseb meid bakteriaalse nakkuse eest ja tugevdab immuunsüsteemi kaitsefunktsiooni.
Et saada antibiootikumidega sarnane kasu meest, peaks alati kasutama mett toorelt (orgaaniline mesi).  
KASUTAMINE: Selleks, et tugevdada oma immuunsüsteemi, tuleks segada näiteks võrdses koguses mett ja kaneeli ning süüa seda üks kord päevas. Samuti tasub mett lisada raviteedesse, smuutidesse või süüa koos sidruniga.


3. Ingver
Ingver on looduslik ravim, mis aitab ennetada ja ravida paljusid terviseprobleeme, mis on põhjustatud bakterite poolt. Värskel ingveril on antibiootikumidele sarnane toime hävitada toidust tulnud patogeene (salmonella) ning seeninfektsioone, mida muidu on väga raske ravida – isegi siis, kui tegu on ravimiresistentsete infektsioonitüüpidega. Samuti on ingveril antibakteriaalne mõju hingamisteede infektsioonidele.
KASUTAMINE: Ingverit võib tarbida ekstraktina või värskelt tee ja toidu sisse lisades.


4. Kurkum
Kurkum ehk kollajuur sisaldab kurkumiini, mis on eriti võimas antioksüdant. Samuti on kurkumis suur E- ja C-vitamiini sisaldus ja rikkalikult mineraalaineid. Kurkumi on soovituslik kasutada igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel ning haigusi ravides. Sellega tugevdame keha loomulikku kaitsevõimet, loome põletikuvastase kaitsekihi ning aitame hävitada baktereid, mis põhjustavaid haigusi.
KASUTAMINE: Haiguste ennetamise eesmärgil piisab isegi sellest, kui lisame kurkumit toitudele. Kõige otstarbekam on sel puhul segada kurkumipulber vähese õliga ja segada see toitudesse valmimise lõpus. Kurkumipulbrit võib segada (ja veidi piprapulbrit) ka mahlade, hapupiimatoodete, ravimteede või veega.


Lisaks väljatoodule aitavad meil haigustega võidelda: pune õli, sidrun, oliivilehe ekstrakt, taruvaik,  punane päevakübar, salvei ning erinevad raviteed.
Kuid eelkõige tasuks meeles pidada, et võideldes haigusega on oluline tarbida rohkelt vedelikku ning puhata. Alustades sümptomaatilise raviga konsulteerige kindlasti ka arstiga, vajadusel kasutage käsimüügi- ja/või retseptiravimeid. Veenduge, et valitud ravimeetod on just Teile kõige sobilikum.



Soovitatud meetodid ei ole mõeldud diagnoosimiseks, ravimiks, haiguste raviks ega meditsiinilise abi asendamiseks. Looduslikud antibiootikumid aitavad kõigest immuunsust toetada, annavad lisavitamiine ning jõudu organismil terveneda.


Loe kasutatud allikatest juurde ning leiad erinevaid retsepte, kuidas looduslikke ravimeid omavahel kobineerida:
“ANTIBIOOTIKUMIDE KASUTAMISEGA ILMNENUD TAGASILÖÖGID” http://eprints.tktk.ee/2810/1/L%C3%B5put%C3%B6%C3%B6_N%C3%B5lvaku.pdf


Autor: Keiti-Katriin Käige

Comments