Antibiootikumid ja alkohol?

Ravimite ja alkoholi kooslus on alati olnud teema, mida arstid heaks ei kiida. Seda ka põhjusega, sest on ravimeid, mille koostisosade segunemine alkoholiga võib lõppeda väga halvasti. Isegi, kui kõigi ravimite koosmõju alkoholiga ei ole drastiline, on alkoholi tarvitamisel ikkagi efekt ravimite toimele ja keha talitlusele. Tavaliselt alkohol kas tugevdab või vähendab ravimite mõju ning tekitab erinevaid kõrvaltoimeid.


Arstide stampvastused ja foorumite väärinfo
Ravimite ja alkoholi koosmõju kohta taustauuringu tegemisel leidsin internetist palju foorumeid, kus tavainimesed uurivad samu küsimusi, mis siingi püstitatud. Ainult, et neile jagavad vastuseid ka tavainimesed. Kohtasin seal väga palju valearusaamu ja väärinfo jagamist. Sellepärast arvan, et arstid peaksid hoiduma stamp ütluste andmisest, et ükski ravim ei sobi alkoholiga, vaid peaksid kogu teemat üldsusele pikemalt lahti seletama. Praegusel ajal on võimalik igaühel internetist ise infot hankida ja teada saada, et päris kõigi ravimitega koos alkoholi tarbimine halvasti ei mõju. Kuid sellest teabest edasiminek võib raskusi tekitada ja jällegi valearusaamade ning väärinfoni viia. Seega oleks arstidel oluline hakata nii igapäevaselt patsientidele kui ka suuremalt üldsusele teavitustööd tegema.

Arstide üldistatud väited ravimite ja alkoholi kohta on siiski põhjendatud. Alkoholi tarvitamine muudab inimeste otsustusvõimet, milletõttu võib haigel ununeda ravimi võtmine. Ravimeid peab võtma kindlate ajavahemike tagant ning oluline on ravikuur lõpuni võtta, sest sellel on tähtsus nii ravimi toimimise kui ka resistentsuse vastu võitlemisel. Lisaks, on alkoholi mõju organismile kurnav, muutes inimese väsinuks ja põhjustades vedelikupuudust ning ei aita kuidagi kaasa haige paranemisele. Üleüldse, kui inimene on juba nii haige, et on vajalik antibiootikume võtta, siis peaks ta pigem puhkama. Selletõttu on arstid pidanud vajalikuks taunida alkoholi tarbimist kõigi ravimite kasutamise ajal.


Antibiootikumid koos alkoholiga
Antibiootikumide kohta on levinud arusaamad, et alkohol peatab ravimite mõju või tekitab tervisele halvasti mõjuvaid kõrvaltoimeid. Enamike tavaliste antibiootikumide kohta need väited ei käi. Nimelt ei mõjuta osasid antibiootikume alkohol üldse. Kuid leidub erandeid:

  • Metronidasool. Seda antibiootikumi kasutatakse näiteks hammaste ja kuseteede infektsioonide ning ka põletikuliste jalahaavandite või lamatiste raviks. Alkoholi tarvitamine koos selle ravimiga võib põhjustada peapööritust, iiveldamist, oksendamist, hingamisraskusi, südamerütmihäireid, peavalusid ja tugevat naha punetust. Metronidasooli ja alkoholi koosmõju võib äärmisel juhul olla sarnane metanoolimürgistusele ning abi hilinemisel võib nende kahe koos tarvitamine lõppeda surmaga. Ära joo alkoholi kuni 48h pärast selle antibiootikumikuuri lõppu!
  • Tinidasool. Seda antibiootikumi kasutatakse näiteks vaginaalsete infektsioonide, trihhomonoosi (suguhaigus) ja bakterite tekitatud seedetrakti põletike raviks. Alkoholi tarvitamine koos selle ravimiga võib põhjustada kõhukrampe, seedehäireid, peavalusid ja naha punetust. Ära joo alkoholi kuni 72h pärast selle antibiootiumikuuri lõppu!
  • Kotrimoksasool. Seda antibiootikumi kasutatakse näiteks kopsupõletike, bronhiidi, kuseteede, kõrva- ja seedetrakti põletike raviks. Alkoholi tarvitamine koos selle ravimiga võib harva põhjustada samu nähtuseid nagu kahe ülemise antibiootikumi puhul.
  • Doksütsükliin. Seda antibiootikumi kasutatakse näiteks akne, kuseteede põletike, seedetrakti põletike, silmapõletike, gonorröa ja klamüüdia raviks. Alkoholi tarvitamine koos selle ravimiga võib põhjustada antibiootikumi mõju neutraliseerimise.


Need on vaid mõned näited antibiootikumidest, mis reageerivad alkoholiga. Kõige kindlam viis teada saada, kas sinu poolt võetava antibiootikumiga alkoholi tarvitada tohib, on küsida oma arstilt, apteekrilt või lugedes ravimi infolehte! Ning kui ise ei taha mistahes vormis uurida ravimite eripärasuste kohta, siis on tõesti kindlam variant üldse alkoholist sel perioodil hoiduda.


Pea meeles:
  • Ka osad suuveed, köhasiirupid, külmetuse- ja gripiravimid sisaldavad alkoholi ning ka neid ei tohiks kasutada koos ravimitega, mis alkoholiga reageerivad!
  • Alkoholi tarvitades nii ravimitega kui ka üldiselt peaks ikkagi meeles pidama, et kõiki asju elus peaks tarbima mõõdukalt!
Lisainfo:
Sellest Pärnu Postimehe artiklist saab infot teiste ravimite ja alkoholi koosmõju kohta - VAJUTA SIIA!
Allikad:
NHS koduleht http://www.nhs.uk/chq/Pages/871.aspx?CategoryID=73


Autor: Sandra Hütt

Comments

  1. Fajnie to wszystko zostało tu opisane.

    ReplyDelete

Post a Comment