Antibiootikume ei arendata tänapäeval piisavalt


Antibiootikumide resistentsus on ülemaailmne tervisehäire, mis ohustab tõsiselt tänapäevase meditsiini edusamme. Tänapäeval kasutatakse rohkesti antibiootikume, mida on keemiliselt täiustatud, et tõhustada nende toimet. Olenemata resistentsusest on antibiootikumid siiski väga tõhusad ja peaaegu asendamatud ravimid bakteriaalsete haiguste korral. Kuid sellest tulenevalt on tekkinud meil probleem - tänapäeval ei arendata uusi antibiootikume piisavalt.


Grampositiivsed bakterid on baketrid, mis pärast etanooliga loputamist hoiavad aluselist värvust. Pärast kontrastvärvuse lisamist muutuvad grampositiivsed bakterid violetseks või tumesiniseks. Nii on neid võimalik eristada gramnegatiivsetest bakteritest.
Gramnegatiivsed bakterid on bakterid, mis pärast etanooliga loputamist kaotavad aluselise värvuse. Pärast kontrastvärvuse lisamist muutuvad gramnegatiivsed bakterid punaseks või roosaks. Nii on neid võimalik eristada grampositiivsetest bakteritest.
Värvimismeetodi võttis kasutusele teadlane H. C. J. Gram (1884. a).


grampos ja neg.jpg
Rakuseina ehitusest sõltuvalt jagatakse bakterid grampositiivseteks (G+) ja gramnegatiivseteks (G-), ning nende alusel määratakse inimesele antibiootikum.


Laiatoimelised antibiootikumid on antibiootikumid, mis toimivad suure hulga eritüübiliste bakterite vastu. Laiatoimelised antibiootikumid on efektiivsed gramnegatiivsete kui ka grampositiivsete bakterite puhul.

Laiatoimelisi antibiootikume kasutatakse bakteriaalsete nakkuste puhul, mille tekitajatel on juba välja kujunenud resistentsus kitsatoimeliste antibiootikumide puhul. Kasutatakse ka superinfektsioonide jaoks, kui samaaegselt on tegemist mitme erineva haigusetekitajaga. Samuti määratakse, kui haigusetekitajat ei ole suudetud tuvastada.

Laiatoimeliste bakterite kasutamise puhul on peamiseks ohuks nende laiaulatuslik rünnak nii paha- kui ka hea loomuliste bakterite vastu. See võib võrreldes kitsatoimeliste antibiootikumidega viia antibiootikumide suhtes residentsete organismide levimiseni.

Antibiootikumid, mis toimivad grampositiivsete ja gramnegatiivsete bakterite korral - beetalaktaamid; aminoglükosiid; tetratsükliinid jne.


Kitsatoimelisi antibiootikume kasutatakse erinevalt nii grampositiivsete kui ka gramnegatiivsete bakterite korral.


Grampositiivsete bakterite tekkel:

  • Penitsilliinid
  • Linkomütsiin
  • Klindamütsiin
  • Vankomütsiin
  • Fusidiin
Gramnegatiivsete bakterite tekkel:
  • Polumpksiin

Kirby-Baueri meetod



Kirby-Baueri meetodi puhul asetatakse väikesed antibiootikumidega läbiimmutatud paberkettad söötmeplaadile. Kui diskide ümber ilmuvad bakterivabad tsoonid - näitab tundlikkust paberketaste immutamiseks kasutatud antibiootikumide suhtes.
KB_test.jpg


Antibiootikume mitte võtta

Antibiootikume kasutatakse ainult bakteriaalse infektsiooni raviks. Antibiootikumid ei toimi külmetushaiguse, nohu või gripi korral. Tavaliselt suudab inimese immuunsüsteem kergemate viirushaiguste vastu ise võidelda. Tuleb puhata, juua palju vett ning küsida arstilt või apteekrilt infot muude ravimite kohta.


Antibiootikume ei tule juurde

Antibiootikume ei tule piisavalt peale, kuna puuduvad ressursid nende arendamiseks. Selleks, et neid arendada oleks vaja investeerida uurimis- ja arendustegevusse, et saaks teha erinevaid teste ning kontollida uute antibiootikumide mõju haigustele. Tänapäeval on viirused ja bakterid palju võimekamad. Uued ravimeetodid üksi ei ole piisavad, et võidelda antimikroobse resistentsuse ohuga. Tänu antimikroobse resistenstuse suurenemisele väheneb uute antimikroobsete ainete väljatöötamine. Farmaatsia- ja biotehnoloogiaettevõtete uurimis- ja arendusprogrammi alusel oli FDA (Food and Drug Administration) poolt USA-s viimase 20 aasta jooksul heaks kiidetud uute anibakteriaalsete ravimite hulk vähenenud 56%. FDA poolt 22. jaanuarist kuni 2002. aasta detsembrini heaks kiidetud 225-st uuest üksusest olid ainult 7 uued antibakteriaalsed ained. Seega on antibiootikumide arendus olnud ülimalt madal.

Lisa lugemiseks:


Autor: Kerly Naeris

Comments

  1. Hey I have read your article and that helped me to write my article about forbidden fruit.you must have a check on my article.

    ReplyDelete

Post a Comment