TESTI OMA TEADMISI! Kui palju tead Sina antibiootikumidest?

Pane oma teadmised proovile ning lahenda üks vahva ja õpetlik viktoriin antibiootikumidest. Enne, kui lahendama asud, soovitan läbi lugeda lühikese sissejuhatuse, mis võib abiks olla testi tegemisel. Edu!


Antibiootikumid on ühed enim väljakirjutatud ravimid terves maailmas ja nende ülesandeks on võidelda bakterite, mitte viirustega.
Kuid kas tead, mis võib juhtuda, kui tarbid antibiootikume valesti? Antibiootikume tuleb võtta täpselt nii, nagu arst ütleb. Kui jätta annuseid vahele või lõpetada ravimi võtmine enneaegselt, siis võib juhtuda, et osad bakterid jäävad ellu ja inimene võib uuesti haigestuda. Ka teise inimese ravimid ei pruugi sinu jaoks õiged olla ning neid tarvitades võib see taastumist aeglustada või isegi halvendada. Kui me ei võta antibiootikume nii, nagu ette nähtud, võib see tekitada olukorra, kus bakter ei allu enam antibiootikumide toimele (antibiootikumiresistentsus).

Iga antibiootikum, mida võtame, võib tekitada resistentsust. Tihti määratakse neid inimesele, kellel on näiteks akne, bronhiit või kopsupõletik. Esimese variandi puhul tasub alati oma arstiga tihedat koostööd teha ning mõelda, kas ravimiseks on äkki paremaid viise. Kahe viimase puhul on aga antibiootikumid vajalikud, et neid haigusi ravida.

Et veelgi selgemaks saada, mis siis ikkagi põhjustab antibiootikumide resistentsust, vaata huvitavast videost. Meie kehal elutseb praegu, just praegu, triljoneid mikroorganisme ehk kõige väiksemaid üherakulisi organisme (baktereid). Paljud neist bakteritest on meile täiesti ohutud või isegi kasulikud, kuid nende seas on ka neid, mis on üsna vastikud ja muutuvad vastupidavateks antibiootikumide suhtes. Miks see aga nii on?


Nüüd, kui oled juba üht teist meie postitustest antibiootikumide kohta teada saanud, siis ava test ja head lahendamist!

Autor: Kristel-Liis Sirel

Comments