Kuidas end reisil olles haiguste eest kaitsta?

Reisimine on meie kõigi seas viimasel ajal aina populaarsem ja eks ikka seetõttu, et Eesti külmad, vihmased ja pimedad ilmad ajavad soojale maale “akusid laadima”. Erinevates riikides kimbutavad meid erinevad haigused ning enne reisile suundumist on tarvis teada, kuidas end nende eest kaitsta ning mida nende haiguste kohta teada. Tihtipeale inimesed ei mõtle sellele, millised nakkushaigused neid külastatavas riigis ohustada võivad. Selle postitusega panen teile kõigile südamele, et enne reisimist riiki, kus levivad eriti ohtlikud haigused, tuleks olulist eeltööd teha. Sellega ennetame haiguste kaasa kandmist oma koduriiki. Loodan, et allolev postitus on veidi abiks ja annab mõtlemisainet, et pakkimise, vaatamisväärsuste, restoranide otsimise vahel leiad aega, et tähelepanu pöörata ka oma tervisele ja selle kaitsmisele.


Enne reisile minekut

Uurisin suurest isiklikust huvist mitmeid erinevaid interneti lehekülgi, et leida, millistes riikides on kõige suuremad probleemid tervishoiuga. Mõtlesin teile, lugejatele, mõned näited tuua, et veidi selgemat pilti saada ja reisimisel asja tõsisust mõista.

Näiteks Malaisias, Fidži Vabariigis, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas levivad troopilised nakkushaigused. Mis need on? Need on haigused, mis kuuluvad põhiliselt sääskede poolt levitavate viirushaiguste rühma (näiteks malaaria ja kollapalavik). Troopilistesse riikidesse reisimisel on tarvis vaktsineerida ning siit tulebki esimene soovitus, mida enne reisile minekut oma tervise huvides ära saaksid teha.
  • Konsulteeri oma arstiga! Kui oled plaaninud reisile minna, siis külasta oma perearsti, kes teeb vajadusel tervisekontrolli ning arutab sinuga läbi vaktsineerimise vajaduse. Kindlasti on soovitatav arstilt üle küsida lisainfot muude ennetusmeetmete kohta, et enda tervist kaitsta. Näiteks on vajalik 10 päeva enne Aafrika või Lõuna-Ameerika piirkondadesse reisimisel vaktsineerida end kollapalaviku vastu. Lisaks tuleb end vaktsineerida ka näiteks koolera, salmonelloosi või kõhutüüfuse vastu. Nende viimase kolme haiguse puhul levib bakter vee ja toidu kaudu.
  • Võta kaasa reisiapteek! Kindlasti on soovitatav omale kaasa pakkida väike reisiapteek, kus on kõik vajalik esmaseks abi andmiseks või vajamiseks olemas. Otsustasin veidi lähemalt kirjutada, mis peaks ühes korralikus reisiapteekis olema.

Reisiapteek - mida see võiks/peaks sisaldama?

Me kõik soovime, et meie reis kujuneks hästi, turvaliselt ja pingevabalt. Selleks võta alati kaasa hästi koostatud reisiapteek.
Antibiootikumid - Üsna tihti tuleb pereõe töös ette juhtumeid, kus patsient pöördub enne reisi vastuvõtule ning soovib antibiootikumiretsepti, sest on kartus reisil haigestumise ees. Antibiootikume aga ennetavalt ei määrata! Siin tuleb meeles pidada, et väga tähtis on arsti poolt nõustamine ja selgitamine. Muidugi on vajadusel võimalus ka reisil arsti juurde pöörduda, kes otsustab edasise ravimisviisi.
Probiootikumid - neid soovitatakse juba mõned päevad enne reisile minekut võtma hakata ja manustada terve reisi jooksul. Kuna reisitakse teise kultuurikeskkonda, siis erineb ka toit tavapärasest ning sooletalituse häirete ennetamiseks on vajalik kaasa pakkida probiootikumid. Neid muide manustatakse ka antibiootikumi kuuri tehes, sest need tugevdavad organismi ja aitavad tervist hoida. Kõhuvaevuste leevenduseks on soovitatav kaasa pakkida ka söetabletid.
Vahend käte desinfitseerimiseks - üks lihtne vahend, millega saad ise ära hoida nakatumist erinevatesse haigustesse.
Putukatõrjevahend - kuna tihti külastatakse reisil kuurortist eemal olevat metsikut loodust, mägesid, siis on hea kaasa võtta vahend, mis tõrjuks mitmeid erinevaid putukaid, mis võivad edasi kanda haigusi. Aafrikast ja Aasiast sissetoodud malaariajuhte esineb Eestis igal aastal. Selle vältimiseks on vajalik igakülgne malaaria profülaktika, millest olulise osa moodustavad lisaks ravimitele ka putukatõrjevahendid (aerosoolid, määrded, võrgud, elektrilised putukatõrjevahendid).
Allergiaravimid - kliimamuutuste korral võib vaja minna allergiaravimeid ja just inimesele, kellel on allergiaga kokkupuuteid igapäevaselt. Reisil võib esineda ninakinnisust, köha, peavalu või muid allergilisi reaktsioone. Selleks on hea kaasas kanda allergiaravimeid, mis vajadusel koheselt sinu olemist parandavad.
Valuvaigisti ja palavikualandaja
Külmetuse korral tarvitatavad ravimid
Haavahooldusvahendid
Igapäevased arsti määratud ravimid


Kui reisiapteek korras, siis puhkus võibki alata!

Kuidas end reisil olles tervena hoida?
Annan sulle mõne lihtsa soovituse, et end reisil tervena hoida või vähemalt ennetada haigustesse nakatumist.
  • Järgi hügieeninõudeid! Number üks on pesta käsi - alati, kui oled kokku puutunud mitmete esemete või inimestega. Pigem väldi erinevate pindadega kokkupuudet! Kanna endaga alati kaasas, ükskõik, kus parasjagu oled, antiseptikut või ühekordseid alkoholilahusega immutatud salvrätikuid. Näiteks Guineas, Libreerias ja Sierra Leoneses levib Ebola viirus, mille hoidumiseks ja hävitamiseks aitab tihe kätepesu seebiga, riiete pesemine kõrgel kuumusel, pleegitamine ja kõrge temperatuur. Ebola viirus püsib elujõulisena päikese käes olevatel või kuivadel pindadel vaid lühikest aega.
  • Söö usaldusväärsetes toidukohtades! Väldi tänavatoite, kuna sellega seoses väldid ka kõikvõimalikke soolenakkusi ja seedeporbleeme. Muide, jookidesse lisatud jääkuubikud võivad sisaldada ohtlikke baktereid!
  • Kanna alati endaga kaasas reisiapteeki, sest seal on vajalikud vahendid olemas, et end haiguste eest kaitsta!
Loodan, et see blogipostitus pani kõiki tõsiselt üle mõtlema, millised haigused just eriti troopilistes maades levivad. Enne kodumaalt ära sõitu - olgu selleks siis mõni Euroopa riik, mõni troopiline maa - vaata kindlasti veel üle, mis aitab sind välismaal tervena hoida ning mida võiks enne reisi teada, et oma tervist hoida.


Kasutatud allikad

Autor: Kristel-Liis Sirel

Comments