Desinfitseerimisvahend - milleks ja milline?


Ühes blogipostituses rääkisime käte pesemisest. Nagu ka postituses rõhutati on käte pesemine väga oluline, eriti gripihooajal, mis algas käesoleva kuu alguses! Seega paneme kõigile südamele, et peske oma käsi!

Kätepesemine vee ja seebiga on parim viis kätel olevate mikroobide hävitamiseks. Kui aga käte pesemise võimalust ei ole, siis tuleb kasutada desinfitseerimisvahendit, mis sisaldab vähemalt 60% alkoholi. 

Erinevad uuringud on leidnud, et desinfitseerimisvahendid on kõige tõhusamad, kui alkoholisisaldus jääb vahemikku 60-95%. Madalama alkoholisisaldusega ja üldse ilma alkoholita desinfitseerimisvahendid ei toimi samaväärselt, sest nad ei suuda teatud tüüpi mikroobe ja baktereid hävitada (näiteks erinevat tüüpi parasiidid ja noroviirus). Sellest tulenevalt võib tekkida olukord, kus mikroobidel tekib vastupanuvõime ehk resistentsus desinfitseerimisvahendi vastu. Lisaks ärritavad alkoholita desinfitseerimisvahendid nahka rohkem ning lõpuks ka kasutult.

Enne kui hakkad antiseptilist vahendist kasutama tuleks tutvuda toote etiketiga, seal on kirjas kuidas ning kui palju vahendit kasutada. Kui ei ole siis pidada meeles järgnevat:
Pihustada vahendit peopesale ja määri üle käte, nii et kõik kohad oleksid kaetud. Kindlasti tuleb oodata kuni käed on kuivad! Vahendi maha pühkimine vähendab toimet ja kahjulikud mikroobid võivad ellu jääda.
Antiseptilised geelid ei avalda mõju, kui käed on nähtavalt mustad või rasvased. 
Kui oled kokku puutunud toiduga, teinud sporti või aiatöid, oled matkamas või kalal siis sellistes olukordades ei piisa ainult desinfitseerimisvahendist! Taolises situatsioonis tuleb esmalt pesta käed vee ja seebiga. 

Desinfitseerimisvahendid ei tapa kõiki mikroobe ning on palju ohtlike parasiite ning viiruseid, mis jäävad elama ka peale desinfitseerimist. Seetõttu on käte regulaarne pesemine kõige olulisem samm tervise hoidmisel!

Kui liigud palju ja tead ette, et käsi ei saa koguaeg pesta, siis tasub endaga kaasas kanda pisikest antiseptilist kätegeeli. 

Sügisel ja talvel ning reisides on mul alati pisike pudel kotis. Postitust kirjutades avastasin, et geel, mida olen kasutanud ei ole piisavalt kõrge alkoholi sisaldusega. Seega otsustasin apteekide kodulehtedelt otsida, kas üldse müüakse sobiva alkoholisisaldusega kaasaskantavaid antiseptilisi geele. 

Apotheka valik on suur, kuid selliseid, mida kannatab igapäev kaasas kanda või, mida saab reisile minnes käsipagasiga kaasa võtta oli kaks.

Uuri lähemalt SIIT


Uuri lähemalt SIIT



Ülikooli Apteegi kodulehelt tootevalikut mina ei leia, küll aga hakkab silma, et septembris oli Chemisepti salvrätikutele soodushind. Sellest eeldan, et mingi valik neil olemas peab olema.
Südameapteegist ma ühtegi sobiliku toodet ei leia, neil müüakse kahte kätegeeli, kuid need on madala alkoholisisaldusega. Võib-olla on kohapeal valik suurem.
BENU apteegi kodulehel on vaid nende enda tootesarja tooted ning seal ühtegi antiseptilist kätegeeli ei ole. Ehk on apteekides kohapeal olukord teine.

Kindlasti tasub enda koduapteegist küsida lähemalt, mis tooteid pakutakse ning seejuures meeles pidada, et alkoholisisaldus peab olema vähemalt 60%! Nii hoiad tervist ja teisi.

Autor: Kristi-Maria Nurm




Comments