LEVINUD MÜÜDID ANTIBIOOTIKUMIDE KOHTA


Antibiootikume tuleb võtta, kui on viirus
Tegelikult on antibiootikumid ravimid, mida kasutatakse ainult bakterite poolt tekitatud infektsioonide raviks. Nagu näiteks: põiepõletik, kopsupõletik, bronhiit, kõrva- ja kurgupõletik ning ka erinevad suguhaigused. Viirushaigusi tõrjuvaks vahendiks on meie enda immuunsüsteem. Nohu puhul ei ole sobilik antibiootikume tarvitada.

Koos antibiootikumidega tuleb süüa ka probiootikume
See on tõsi, et probiootikumid aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja taastada seesmist mikrofloorat. Kuid kui probiootikume tarvitada antibiootikumikuuri ajal, siis tuleb meeles pidada, et neid tuleb võtta paar tundi pärast antibiootikumi manustamist. Ja probiootikumide võtmist tuleb jätkata peale antibiootikumi ravikuuri. Probiootikumid võivad nõrgestada antibiootikumi mõjutoimet!

Antibiootikumid on ohutud ja seega ei ole midagi hullu, kui neid kasvõi igaks juhuks võtta
Iga ravimi manustamine võib põhjustada soovimatuid kõrval- ja koostoimeid, aga ka allergilisi reaktsioone.
Lisaks võimaldab liigne antibiootikumide tarbimine bakteritel toimeainetega kohaneda ning nende suhtes immuunseks muutuda. Seega, kui ühel hetkel tõesti antibiootikume vajatakse, ei mõju need enam nii tõhusalt. Äärmuslikel juhtudel võivad välja areneda nõrgemate antibiootikumide suhtes täiesti resistentsed bakterid, mida saab ravida vaid väga tugevate antibiootikumidega.

Antibiootikumide võtmise tohib katkestada niipea, kui enesetunne paraneb
Tegelikkuses võivad bakterid endiselt kehas edasi elada. Seega peaks siiski määratud ravikuuri läbi tegema, vastasel korral võib infektsioon tagasi tulla. Lisaks viib see resistentsete bakterite tekkeni.

Halva enesetunde korral tohib ära kasutada viimasest ravikuurist järele jäänud antibiootikumid
Antibiootikume ei tohi võtta ilma arsti ettekirjutuseta ning pärast täismahus läbitud ravikuuri ei tohi antibiootikume jaguda veel teiseks ravitsükliks.
Iga antibiootikum on suunatud kindlate bakterite vastu võitlemisele. Seega, isegi kui uus infektsioon tõepoolest on põhjustatud bakteri poolt, on suur tõenäosus, et vana antibiootikum seda ravida ei suuda.

Kui antibiootikumide tarbimist vähendada, siis kaob ka resistentsus ära
Seda on väga raske hinnata, sest antibiootikumid ja bakterid käituvad väga erinevalt. On juhtumeid, kus antibiootikumi tarbimise vähenedes ka resistentsus langes ning näiteid, kus antibiootikume ei kasutata, kuid resistentsus ei ole ka 10 aasta jooksul langenud.

Antibiootikumid on halvad, nad on väga kahjulikud organismile
Antibiootikumide tarvitamine bakteriaalse infektsiooni puhul on väga oluline! Ilma ravita võivad tekkida tõsised tüsistused. Kui viirusega suudab inimese immuunsüsteem toime tulla, siis bakteriga tihti mitte. Kuid tasub meeles pidada, et antibiootikume tuleb tarvitada ainult nii, kuidas arst on määranud.

Antibiootikumikuuri ajal ei tohi tarvitada alkoholi
Alkoholi tarbides ei vähene ega kao antibiootikumide toime ning samuti ei kahjusta koos tarbimine mitte kuidagi rohkem tervist kui ilma antibiootikumideta. Erandiks on ainult kaks antibiootikumi tüüpi: cephalosporinid ja metronidazolid.
Tarbides alkohoolseid jooke võib patsient unustada võtmaks ettenähtud annust, mis omakorda tähendab, et ravi protseduurist ei peeta kinni ja võib tekkida antibiootikumide vastu resistentsus, mis muudab haiguse ravi pikaks, keeruliseks ja väga kulukaks protsessiks.
Alkohol siiski koormab immuunsüsteemi, mis paratamatult ei aita haigusest taastumisele ega ravimisele mitte kuidagi kaasa. Lisaks enamus suguhaigusi ravitakse antibiootikumidega ning purjus inimesed on vastutustundetumad, mis võib viia nakkuse levimisele või taasnakatumisele.
Alkohol ei pärsi mitte kuidagi antibiootikumide toimet, küll aga võib tekitada muid probleeme, mis tulenevad alkoholi tarbimisest, mitte antibiootikumidest.

Autor: Kristi-Maria Nurm

Comments