Mis on külv ja milleks seda vaja on?

Antibiootikumide väljakirjutamisel on arstil oluline võtta patsiendilt põletikukoldest bakterite proov ehk külv. See tähendab näiteks põiepõletiku kahtluse korral uriiniproovi või angiini puhul proovi kurgumandlitelt või üldist vereproovi. Külv on vajalik, et teha selgeks, kas patsiendil on bakteriaalne haigus või näiteks viirusnakkus. Lisaks, on külv ka vajalik asjakohaste antibiootikumide väljakirjutamiseks. Külv saadetakse mõlemal juhul edasi laborisse, kus selgub nii haiguse põhjus kui ka ravivõimalused. Erinevate bakterite puhul toimivad erinevad antibiootikumid ning nende vale väljakirjutamine suurendab resistentsust. Lisaks, võib vale antibiootikumi võtmisega patsiendil kaasneda peavalu, kõhuvalu või iiveldus.



Bakteriaalsete põletike ravimid jagunevad laiatoimelisteks ja kitsatoimelisteks antibiootikumideks. Kitsatoimelisi kasutatakse konkreetsete bakterite puhul ja laiatoimelisi siis, kui on tekkinud resistentsus kitsatoimeliste antibiootikumide vastu või superinfektsioonide puhul, kus on mitu haigustekitajat samaaegselt. Veel kasutatakse laiatoimelisi antibiootikume siis, kui haigustekitajat ei ole suudetud või jõutud veel määrata, kuid raviga viivitamine võib olla patsiendile ohtlik.


Laiatoimeliste antibiootikumide puhul on ohuks nende laiaulatuslik rünnak nii halva- kui ka healoomuliste bakterite vastu, mis võivad organismi mikrofloora tasakaalust välja viia ja luua hea keskkonna resistentsete bakterite vohamiseks.

Allikad:


Autor: Sandra Hütt


Comments